Faʻasaleleaga

From Wikipedia
Fa'asaleleaga
District
Satelite ata o le afa i sasae o le motu o Savaiʻi (tauagavale o le ata) ma motu laiti Apolima & Manono ma pito i sisifo o Upolu. (NASA ata, 2006)
Satelite ata o le afa i sasae o le motu o Savaiʻi (tauagavale o le ata) ma motu laiti Apolima & Manono ma pito i sisifo o Upolu. (NASA ata, 2006)
Map of Samoa showing Fa'asaleleaga district
Map of Samoa showing Fa'asaleleaga district
Country  Samoa
Time zone +13

Faʻasaleleaga se itumalo o Samoa loʻo i le itu i sasae o le motu o Savaiʻi . O loʻo i ai se faitau aofaʻi e 12,949 (2001 Census).

O le talaʻaga masani o Safotulafai lea e potopoto ai aliʻi ma faipule i Fuifatu malae. Safotulafai o le faavae autu o le tetee a Mau a Pule e faasaga i pulega kolone tulafono, [1] lea na tupu aʻe i le atunuu o Mau gaioigama iu lava ina avea Samoa ma tutoatasi faaupufai i le 1962. Safotulafai foi e iai latalata masani sootaga ma Saleaula, o le nuu autu o le Gagaʻemauga itomalo.

Tuasivi le pasi i le lotoifale i le motu o Savaiʻi

Faʻasaleleaga o se vaega tele o Malietoa e iai fesoʻotaʻiga vavalalata i le Tuamasaga i motu o Upolu . Safotulafai e masani ona faʻatalanoaina e Malie nuu (Tuamasaga) faʻatasi ma Manono (Aiga-i-le-Tai) i le palota a Malietoa.

I le tala faasolopito, o le isi nuʻu taua i lenei itumalo o Sapapaliʻi, lea o John Williams, le uluai faifeau e aumai le Kerisiano i Samoa, na tulaʻi le 1830. O iinei na maua ai e Malietoa Vaiinupo ia Viliamu. Sapapaliʻi na avea ma lona lua Malietoa faavae i le itumalo i le 1750 ina ua siitia Malietoa Tiʻa iinei.

I le seneturi 20, ua avea Salelologa ma taulaga autu mo le faʻatau ma faʻasalalau lautele i le motu. Vaʻalele Salelologa o le nofoaga autu lea mo le vaʻalele ma pasese o vaʻalele i le va o Savaiʻi ma Mulifanua i Upolu.

Maota Malaevaalele o le malae vaalele autu lea i le motu, e 10 minute i saute o Salelologa.

O le nuu o Tuasivi, 10 minute i matu o Salelologa, o le ofisa autu o le malo (Malo) i luga o le motu ma se falemai a le itumalo, fale faamasino, ofisa leoleo ma le fale lafo.

Faʻafanua, Faʻasaleleaga district e tu i le latitude (-13.67 tikeri) 13 ° 40 '11 "i saute o le equator ma le longitude (-172.12 tikeri) 172 ° 7' 12" i sisifo o le tele meridian i le lalolagi.

Faʻaaliga[Teuteu | edit source]

  1. [1], International Dictionary of Historic Places: Asia and Oceania by Trudy Ring, Robert M. Salkin, Paul E Schellinger, Sharon La Boda, p. 726