Neymar

From Wikipedia
Neymar 2018

Neymar da Silva Santos Júnior, sili atu ona lauiloa o Neymar Jr. po o Neymar (Mogi das Cruzes, Fepuari 5 o 1992),[1][2] o se tagata siamupini Pasila e galue e pei tauagavale-apa. Ua puipuia nei le Paris Saint-Germain ma Filifilia Pasila.

Faʻaalia e Santos, i le 2009, na avea ai Neymar ma taʻaloga lauiloa i le atunuʻu. I le 2013, sa faatauina atu i Barcelona i luga,[3] ina ua avea ma sui o le faatoilaloina o le FIFA Confederations Cup 2013 e le National Teams Brazilian.[4][5] I le va o Messi, Iniesta, Xavi, Daniel Alves ma Luis Suárez, na manumalo o ia i le 2014/15 UEFA Champions League ma avea ai ma taitaiau lauiloa a Pasila ma o se tasi o le au taamilosaga maualuga a le lalolagi.[6] I le 2015, na avea o ia ma faʻauʻu mo le FIFA Ballon d'Or (sili ona lelei i le lalolagi).[7] I le 2017, na avea ma tupe sili ona taugata i le talafaasolopito o le lakapi a le lalolagi, faatasi ai ma lona faatauina atu miliona i Paris Saint-Germain mo le € 222 miliona.[8] O le tausaga lava lena e tasi mo le taimi lona lua i lana matata o se tasi o le au faaiu mulimuli o le FIFA o le tagata sili ona lelei o le lalolagi, ua taʻua nei o le Best FIFA Football Awards po o le FIFA O Le Best. Na avea foi o ia ma sui mulimuli mo le mekasini France Football, e nafa ma le faaooina atu o le Ballon d'Or po o le Pele o le Gold.

Mo le au a le atunuu Pasila, i le mea o ia o le top 10 ofiseti, sa taalo o ia i le Ipu a le Lalolagi a le FIFA i le 2014, lea na ia tilotilo ai i le 4 sikoa i le 5 matches ma na aafia ai i se manua tuga i le taimi o le taaloga e faasaga i Colombia lea na ave ai o ia mai matata semina ma le tolu nofoaga fetaui. I le tausaga talu ai, na ia manumalo ai i le manumalo o le Confederations Cup i le taimi o taaloga e lima o le tauvaga, lea na ia togi ai i le 4 sini ma tuuina atu ai ni fesoasoani se tolu, e aofia ai le manumalo i le faailoga mo le au taalo sili ona lelei i le tauvaga ma le Soccer Boot Bronze. Na ia taina foi ni lomiga se lua a Copa América i le 2011 ma le 2015, e aunoa ma le mafai ona pasi atu i le kuata. I le 2016 na ia ulufale ai i le talafaasolopito e ala i le makaina o le sini o le uluaʻi suafa o le Olimipeka i le talafaasolopito o le au a le au Canarian.

Faatasi ai ma le tele o ona ituaiga, o Neymar o se tasi o tagata Pasila o le taamilosaga maualuga na sili ona tauva i laina mo le UEFA Champions League, e na o le tolu sini mai Kaka, muamua na tuu i luga o le lisi. O lona igoa foi e foliga mai o se tagata taalo lona lima e faailogaina taimi sili atu ma le mitiafu o le Filifilia a Pasila, na o Pelé, Ronaldo, Zico ma Romário.

Tamaititi ma talavou[Teuteu | edit source]

O le atalii o le masini eletise Neymar da Silva Santos (na ia mauaina lona igoa) ma Nadine Santos, Neymar na fanau mai i le aai o Mogi das Cruzes, i le São Paulo Metropolitan Region, i le aso 5 o Fepuari, 1992, ae na talavou lava na siitia atu i São Vicente ona sosoo ai lea ma Santos. I le 2003, i le 11 o ona tausaga, na ia taunuu atu ai i vaega autu o Santos, mai le mea na te lei alu ai seia oo ina avea o ia ma tagata tomai faapitoa.[9]

Ina ua le lava le tupe a Neymar e tausi ai lona aiga, o ia ma lona tama, tina ma lona tuafafine sa nonofo i se potu i le fale o lo latou tinamatua, i fafo atu o São Vicente.[10] Faatasi ai ma le tupe ma ua uma ona valoia le manuia o le atalii, na faatauina ai e le aiga a latou meatotino muamua, o se fale e sosoo ma Vila Belmiro. A o tuputupu ae le tama talavou, na faaleleia le tulaga o le ola i totonu o le aiga. I le 15 o ona tausaga, na maua ai e Neymar le 10,000 i le masina. I le 16, 25 afe. I le 17, ina ua amata ona avea o ia ma tagata autu i le vaega autu a Santos, na sau le au muamua. Neymar o le faievagelia, ma o atu ma lona aiga i le Ekalesia Papatiso.[10]

Soifua[Teuteu | edit source]

Neymar na amata lana matata i vaega autu o le Portuguese Santista i le 1998, na siitia atu ai i Santos i le 2003, ma ina ua mavae le ono tausaga, sa siitia i le maota autu. I le tausaga na faia ai lona amataga ma le 'au a le au faʻapolofesa, na filifilia ai Neymar e avea o se faaaliga aupito sili o le Paulista Championship. O le tausaga na sosoo ai na avea ai o ia ma sikoa maualuga o le Pasila Cup ma sefulutasi sini, ma o le tagata sili ona lelei o le Paulista Championship, ma faamaeaina le vaitau i le fa sefulu-lua sini i le ono sefulu taaloga. I le 19 o ona tausaga, na manumalo ai Neymar i le 2011 South American Footballer of the Year Award ina ua maea lona tolu i le lomiga talu ai. I le 2011, na ia tauva mo le Tau o le World Player o le Tausaga, lea na uma ai lona sefulu; i le mea lava lea e tasi, na maua ai viiga o le lalolagi atoa mo le manumalo i le Puskas Award mo Sini Autu o le Tausaga, na faailogaina ai le toilalo o Santos mo Flamengo i se taaloga o le siamupini. Neymar o le faatumutumuga autu o le manumalo i le Libertadores ma Santos, manumalo e taitaiina o ia e auai i le Kalapu a le Ipu a le Lalolagi, lea na sasaina o ia i le mulimuli i le 4-0 i Paselona. Ina ua uma ona manumalo i le 2012 Ipu manumalo 'Ipu, sa amata ona mauaina Neymar talosaga mai le tasi au Paselona lea ua sainia se konekarate i se mea e feteenai e aofia ai le peresitene o le kalapu Sandro Rosell. I lona tausaga muamua i le au, manumalo Neymar le Faasipaniolo maoae Ipu, ae i le lalolagi atoa aloaia ma viiga o se tasi o le sili taaalo i le tupu lalolagi i le 2014-15 vaitau, ma le manumalo o le Liki Sipaniolo, le Ipu a le Tupu ma le Liki o UEFA Champions League. I Paselona, ​​tuufaatasia Neymar trio MSN, faia i tagata taaalo Lionel Messi ma Luis Suarez, faamatalaina e le tusitala o le osofaiga sili ona lelei i tausaga talu ai nei i le soka lalolagi.

Faʻamatalaga[Teuteu | edit source]