Pulea numera

From Wikipedia

Fa'atonu numera (Igilisi: Numerical control, NC), po'o lona igoa atoa computer numerical control (Igilisi: Computer numerical control, CNC), o le fa'avasegaina o mea faigaluega (e pei o vili, meafaigaluega vili, lathes) ma lomitusi 3D e ala i le fa'atonutonuina otometi. latou e ala i se komipiuta O se faiga e fa'aogaina ai le mea faigaluega e tu'uina atu. E ala i le mulimulitaʻia o faʻatonuga o loʻo faʻapipiʻiina i tulafono laiti, o se masini CNC e faʻaogaina se mea faigaluega e faʻavae i luga o se mea faapitoa (e pei o le uʻamea, palasitika, laupapa, keramika poʻo le tuʻufaʻatasia) seia oʻo i le foliga e manaʻomia e faʻafetaui ai faʻamatalaga, ma sili atu le saʻo nai lo le tusi lesona, e aunoa ma le manaʻomia. mo se tagata faigaluega tusilima.

O se masini CNC o se faʻavae e tele afi ma faʻaogaina saʻo e pulea e se komepiuta e tusa ai ma ana faʻatonuga faʻatonu. O faʻatonuga faʻapolokalame e tusia ma auina atu i se masini CNC i le tulaga o se polokalame faʻasolosolo o tulafono faʻatonutonu masini, e pei o le G-code ma le M-code, ona amata loa lea o le faagasologa. O fa'atonuga e mafai ona tusia e se tagata po'o le tele o taimi e fa'aogaina ai le komepiuta-aided graphic-design (CAD) software. Toe foi, i le tulaga o lomitusi 3D o loʻo faʻaogaina G-codes, o le mea e lolomi e "faʻapipiʻi" aʻo leʻi faia faatonuga.

O le mea moni o le CNC o loʻo pulea ma le lima (faʻaaogaina masini e pei o uili lima poʻo levers) poʻo le faʻainisinia e ala i taʻiala mamanu (cams) o se faʻaleleia tele i luga o isi masini e le o komepiuta. I faiga faʻaonaponei CNC, o le mamanu ma le gaosiga o se mea faʻainisinia e matua faʻaogaina. O fua fa'ainisinia o le mea'ai e fa'amalamalamaina e fa'aoga ai le CAD software ona fa'aliliu lea i fa'atonuga o le gaosiga fa'atasi ai ma komipiuta faufale (CAM) [en] software. O faʻatonuga e maua mai e faʻaliliuina (e ala i le "postprocessor" software) i totonu o tulafono faʻapitoa e manaʻomia mo se masini faapitoa e gaosia ai le vaega ona utaina lea i totonu ole masini CNC. Ona o soʻo se vaega e tuʻuina atu e ono manaʻomia le faʻaaogaina o le tele o meafaigaluega eseese - vili, ili, ma isi mea - masini faʻaonaponei e masani ona tuʻufaʻatasia le tele o meafaigaluega i se "selau" e tasi. O isi seti e fa'aogaina ai le tele o masini eseese ma se fa'atonu i fafo, tagata po'o masini robotic e fa'agaoioia le vaega mai le masini i le masini. I tulaga uma e lua, o le faasologa o laasaga e manaʻomia e gaosia ai soʻo se mea e tuʻuina atu e faʻaogaina atoatoa ma maua ai mea e fetaui lelei ma le CAD muamua.

Tulaga lelei:

  • Fetuuna'iga, fua, pulea, fa'agaioiga tusilima, ma isi. E matua televave lava talu ai e leai ni galuega fa'aalu taimi e pei o
  • E fa'atino galuega sa'o.
  • E le manaʻomia ni tagata agavaa.
  • Ole taimi ole galuega e maualuga ma tutusa.
  • O ituaiga uma o taumafa e faʻaititia i le maualalo.
  • O mea sese a le tagata lava ia na mafua mai i le tagata faʻatautaia e faʻaitiitia.

Fa'aletonu:

  • E manaʻomia se fuafuaga faʻapitoa o gaosiga.
  • E manaʻomia se tupe faʻaalu taugata.
  • O le malosi e faʻaaogaina i le itula e maualuga.
  • E manaʻomia le faʻaogaina ma le faʻaeteete lelei.
  • E manaʻomia le faʻaaogaina o tipi lelei e mafai ona tatalia le maualuga o le tipi.
  • O le tausiga fa'avaitaimi e tatau ona fa'atinoina e se tagata poto ma fa'atagaina.

Ua mavae atu[Teuteu | edit source]

O le manatu o uluai masini NC na amata mai i le Taua Lona Lua a le Lalolagi. Na aliaʻe mai i le faʻaiʻuga o le Taua Lona Lua a le Lalolagi, ma le faʻatonuga tusitusia a le Malo o Amerika i lena taimi, ina ia vave ona gaosia vaega mo vaalele tau a le United States Air Force i le Pacific Theatre. O masini NC muamua na gaosia ona o se suʻesuʻega R&D tuʻufaʻatasia e saienitisi ma inisinia a Parsons Corporation ma Massachusetts Institute of Technology, na tofia e le malo. O masini NC, lea na le toe manaʻomia ina ua maeʻa le taua, ua vaʻaia nei o se faʻamoemoe mo le tele o gaosiga, ma i le 1952, o le uluai masini NC e faʻaaogaina mo le fale gaosimea, Cincinnati-Hydrotel, na gaosia ma ausia le muamua. manuia i lona fanua.

Parsons Corp. ma galuega a Sikorsky[Teuteu | edit source]

O le fanau mai o NC e masani lava ona mafua mai ia John T. Parsons ma Frank L. Stulen, oe sa faigaluega i Parsons Corp. i Traverse City, Michigan. Mo a latou sao, na maua ai e le duo le National Medal of Technology i le 1985 mo le "Revolutionizing Automobile and Aircraft Production with Numerically Controlled Machines".

I le 1942, na taʻu atu ai ia Parsons e Bill Stout, o le sa avea muamua ma ulu o le fausiaina o le Ford Trimotor vaalele, o helikopa o le a avea ma "manatu tele" mo le gaosiga o le NC. Na ia valaʻau Sikorsky Aircraft e suʻesuʻe galuega e mafai ma e leʻi umi ae faʻamautu se konekarate e fausia ai manoa laupapa mo lau rotor. I lena taimi, o lau o le rotor (apa'au rotary) na faia i lau faʻamau, e aofia ai se faʻauʻu uʻamea umi ma ivi (pe sili atu le saʻo, ivi) ona tuʻuina lea i luga e faʻamautinoa ai le foliga aerodynamic. O manoa mo le rotors na fausia mai se mamanu na saunia e Sikorsky ma auina atu i Parsons o se faasologa o 17 points e faʻamalamalamaina ai otootoga. Ona tatau lea ona 'faatumu' e Parsons ia togi i se pupuni Farani e fai ai se otootoga. O se meafaigaluega laupapa na faia e fausia ai foliga o le laina pito i fafo, ma o fasi laupapa e fausia ai le laʻau sa tuʻuina i totonu o le masini e ala i le faʻaogaina saʻo o le mamafa e puʻe ai le piʻo talafeagai. O le tele o elemene na faʻapipiʻiina i totonu o lenei laina autu e maua ai le mana.

Ina ua mae'a le fa'ata'ita'iga o le gaosiga o le NC i se fale gaosi meaafale e le'o fa'aaogaina ma fa'atupuina le gaosiga, na le manuia se tasi o lau, ma fa'aalia ai se fa'afitauli i le manoa A itiiti mai o se vaega o le fa'afitauli na afua mai i le u'uina o le kola u'amea i le u'amea puipui. Sa tu'u le koluma i totonu o le la'au i le taimi o le fausiaina, ona fa'ase'e lea i luga o le pou ma fa'apipi'i i le tulaga talafeagai. Na fa'ailoa mai e Parsons se auala fou e fa'apipi'i sa'o ai manoa i le spar e fa'aaoga ai le mea fa'apipi'i, lea e le'i fa'ata'ita'iina muamua i se mamanu va'alele.

Suesuega a le Massachusetts Institute of Technology[Teuteu | edit source]

Sa fa'apipi'i e saienitisi a le MIT mea fa'aoga i uili lima eseese ma ave i latou i filifili ta'avale e feso'ota'i i afi, tasi mo to'i ta'i tolu a le masini (X, Y, ma le Z). O le fa'atonu fa'atasi e aofia ai kapoti e lima lapopo'a o le pusaaisa ia e fa'atasi e toeitiiti tutusa le lapo'a ma le vili sa fa'afeso'ota'i ai. E tolu kapoti o lo'o i ai masini fa'atonu, tasi le fa'atonu mo afi ta'itasi, ae o le isi lua o lo'o i ai le fa'aoga numera numera.

E le pei o le mamanu muamua a le Parsons Corporation, sa fa'aogaina e le MIT le lipine fa'amau e fitu-ala mo fa'aoga. E tolu o vias sa fa'aogaina e fa'atonutonu ai to'i eseese o le masini, a'o le isi fa na fa'aogaina fa'amatalaga fa'atonutonu eseese. O le lipine na faitauina i totonu o se kapoti na faʻapipiʻi ai foi le firmware faʻavae e ono, lua mo axis taʻitasi. I fa'agaioiga faitau ta'itasi, o le vaega na faitau muamua na kopiina i le tusi resitala "matamata" ma le mea fou faitau na kopiina i le tusi resitala o le "ituaiga faaiu". Sa faitau pea le lipine ma fa'ateleina le numera i fa'amaumauga i pu ta'itasi e maua i ala fa'atonutonu se'ia o'o ina maua le fa'atonuga o le "taofi" pe a uma ona vili pu e fa.

Fa'ata'ita'iga o masini CNC[Teuteu | edit source]

masini CNC Fa'amatalaga
Freze O lo'o fa'atautaia polokalame o lo'o iai numera ma mata'itusi fa'apitoa e fa'agasolo ai le fa'ailo i tulaga eseese ma loloto. E tele ua tusia i le G code. O galuega e aofia ai: vili mata, vili tauau, tapping, viliina, ma nisi e faia foi tiute liliu. O mill CNC i aso nei e mafai ona i ai 3 i le 6 axes. O le tele o le CNC milling cutters e manaʻomia le meafaigaluega e tuʻu i luga poʻo totonu ma e tatau ona lapopoa e pei o le mea e faʻapipiʻiina, e ui lava o masini fou 3-axis e sili atu ona laiti na gaosia foi.
Torna O se masini e aveese mai ai tupe meataalo mai le meafaitino ma se tipi fa'amau a'o le mea o le a fa'againa e taamilo solo i lona axis. Faia vave ma sa'o tipi, e masani ona fa'aogaina meafaigaluega ma fa'ata'ita'iga. E aoga mo polokalame lavelave ua mamanuina e fai ai vaega e le mafai ona faia i luga o lathes manual. E aofia ai faʻatonuga faʻapitoa e pei o CNC Mills ma e masani ona tusia i le G-code. E itiiti ifo i le lua to'i (X ma le Z), ae o fa'ata'ita'iga fou e tele atu to'i ma mafai ai ona fa'aogaina galuega e sili atu ona faigata ona fa'atusa.

Fa'aoga masani[Teuteu | edit source]

O le faiga e aofia ai le itiiti ifo i le lua axes (X ma le Y) ma se mea faʻapipiʻi pe gaoioi. O le tulaga o le tulaga fa'agaoioi e maua e ala i le ta'avale tu'u sa'o po'o le servo motors po'o se fa'asologa o mea fa'aoga fa'aoga i mamanu tuai e maua ai le sa'o lelei o gaioiga. O le fa'atonutonuina o le matasele tatala e galue pe a fa'atumauina la'ititi malosi ma e le tele naua le saoasaoa. O fa'atonuga tapuni e fa'ata'atia e tu'uina atu le sa'o, saosaoa ma le toe fa'afouina o lo'o mana'omia i masini u'amea fa'apisinisi. E tasi le suiga e masani ona aofia ai le masini atoa o loʻo tuʻuina i totonu o se pusa tele (e fai ma puipuiga o le saogalemu), faʻatasi ai ma loka faʻaopoopo e faʻafeiloaʻi e faʻamautinoa ai o loʻo i totonu o le tagata faʻatautaia se siosiomaga saogalemu galue ma lava le mamao mai le nofoaga faigaluega. O le tele o faiga CNC fou ua gaosia i aso nei e 100% e pulea fa'aeletoroni.

Faiga fa'atonuga[Teuteu | edit source]

I faiga fa'atonutonu numera, o le tulaga o le meafaigaluega e fa'amatalaina i se seti o fa'atonuga e ta'ua o le 'vaega polokalame'. O le fa'atonuina o le fa'atulagaina e fa'ataunu'uina e ala i se matasele matala po'o se faiga fa'aoga tapuni. I totonu o se faiga tatala-loop, o fesoʻotaʻiga e tupu i le tasi le itu: mai le pule i le afi. I totonu o se faiga tapuni, e tuʻuina atu faʻamatalaga i le pule ina ia mafai ona faʻasaʻo mea sese i le tulaga, saoasaoa, ma le saoasaoa e ono tupu ona o suiga i le uta poʻo le vevela. O faiga fa'aoga tatala e masani ona taugofie ae maualalo le sa'o. E mafai ona faʻaogaina afi taʻavale i ituaiga uma e lua, aʻo afi servo e mafai ona faʻaaogaina i totonu o faiga tapuni.

Fa'amaopoopo Cartesian[Teuteu | edit source]

G & M-codes e fa'avae uma i luga o se faiga fa'amaopoopo Cartesian e tolu-dimensional. O lenei faiga o se vaalele masani e masani ona vaaia pe a tusia kalafi i le matematika; E tatau ona fuafua auala meafaigaluega masini ma soʻo se isi gaioiga e manaʻomia ona tupu i se faʻamaopoopo faʻapitoa. Fa'amuta atoatoa, i le isi itu, e masani ona fa'aaogaina mo masini ma fa'atusalia le mata (0, 0, 0) i le va'alele. O le vaega lea e tu'u i luga o mea fa'asoa mo se amataga po'o le "tulaga o le fale" a'o le'i amataina le masini.

Vaega Pule[Teuteu | edit source]

O le fa'atonutonuina o numera ose laulau lea e fa'atonutonuina ai masini, e aofia ai le tele o ki alafapeta ma numera ma se lau. O le faʻataʻitaʻiga o le taʻaloga e mafai ona vaʻaia i luga o lana mata CRT; Fa'agaoioiga tusita'avale, fa'asolosolo turret, suiga o le axis, spindle on/off ma amata/taofi, cooling system on/off, fa'alavelave fa'afuase'i, fa'avave fa'atele/fa'aitiitia e mafai ona fa'aaoga ki. O faiga fa'atonu o lo'o fa'aogaina i totonu o masini masini e fa'apea: Siemens, Fanuc, Heidenhain ma Mazatrol.