Patamea

From Wikipedia
Patamea

Template:Namespace detect

Patamea o se nu'u i le motu o Savai'i i Samoa. Ae o le auaunaga o atunu'u i Savai'i ua i latalata i le tai, o Patamea o lo'o i luga, i lalo mai le tai. Ua i lalo o le nu'u i le itūmālō o le itūmālō o Gaga'emauga i le lalolagi i sisifo. O le mamalu o le nu'u o le 649.[1]


Alu i le va'aiga i sisi-i sisifo i le alatele matutua mai le nu'u o Salelologa ma le telefoni va'a, o le aluga i le nu'u o Patamea o lo'o i ai i le taimi i le tu'ufa'atasia i le nu'u o Samalae'ulu i se T-junction o le alatele. Ua fa'apea le aluga (vaega i sisifo) i le alatele lea e alu ai i Patamea, e 2 km mai le alatele matutua. Ua fa'atupula'ia le alatele i le nu'u.

Fa'afanua[Teuteu | edit source]

O atunu'u e tatau ai ona aiga i le nu'u o Patamea o Samalae'ulu ma Mauga, o se nu'u na tasi lea i le va'a o le lua ala o se ga'ava'e a le mea matagi. O le alatele maualuga e tusi mai Savai'i, e lua atu ai le tai i le lalolagi o le motu i luga o le taimi nei ma e nofo atu ai i lalo o le ala, ua a'afia i lea na o ai pea lea aiga. O le alatele matutua o lo'o fa'aalu ai le tautai i lea nu'u mo lenei fa'aaliga i a'afiaga i fanua, ekalesia, ma le falema'i o Tuasivi ma Safotu. Ae o le nu'u o Samalae'ulu, o le alatele matutua e alu atu i le va'a o Maliolio ma e mafai ona le i ai i luga o lona ala i le fa'atamā'iga o le va'a. O le va'a e si'i le mamafa, e mafai ona le i ai i le vaega o nu'u eseese i le alatele tu'u i lalo o le mālōmālō a le Maliolio i nisi o nofoaga. O le tu'ufa'atasi o le va'a e mafai ona ave i ai le fanua, o le mafai ona oo atu i ni galuega tautua i tatau o nu'u eseese e ala i le va'a o Molioli i isi nofoaga. O le tu'ufa'atasi i galuega a le fanua e mafai ai ona ave i ai ni galuega o le atunuu ma le soifua, e mafai ai ona ta'ita'i i le soifuaga a le tagata.

I le 2007, na auai atu ai le nu'u o Patamea ma atunu'u faigaluega, i se Tusi Fa'atau o le Fa'amautu Va'a o le Pulega o Samoa e fa'amoemoeina ai ni nu'u e mafai ona saunia mo galuega fa'atau, fa'aaogaina, po'o le aoga o le soifua. I totonu o le tusi, o le pulega e mafai ai ona fa'atau ni faiga ma lea nu'u e mafai ai ona fa'aaogaina le tele o nu'u i totonu.

Tamaoaiga[Teuteu | edit source]

E pei ona i ai ma itunu'u uma i Samoa, o le nu'u o Patamea o se nu'u e fa'aaoga i le ato aoga fa'atasi e ao ai galuega fa'atino, i le tele o va'alele i se mea tele ma le a'afiaga i fanua, ae tasi pea le nu'u o lo'o maua ai ni a'oa'oga i le malo o Apia i le motu o Upolu. Ae tusa ma le nu'u o lo'o i luga, le teuteu leva o lea nu'u i le tai, e leai se a'afiaga o le tautai.

I le 2006, ua maua atu le komiti o le A'oga Tuai o Patamea i le $245,000 tālā Samoa, mai le Vaega o Tagata a le Malo o Iapani, mai le Programa o le A'oa'oga a Tagata o le Atunu'u.

Fa'asinomaga[Teuteu | edit source]

Page Module:Coordinates/styles.css has no content.Coordinates: 13°29′S 172°16′W / 13.483°S 172.267°W / -13.483; -172.267Template:Gaga'emauga