Hematite

From Wikipedia

O le Hematite o se ituaiga minerale e aofia ai le u'amea(III) oxide ma le fua Fe2O3 fa'atasi ai ma fa'ailoga o le titanium Ti, alumini Al, manganese Mn ma le vai H2O. O le α polymorph o Fe2O3, o le γ polymorph o le maghemite.

O se minerale taatele, uliuli i le siliva efuefu, enaena i le mumu, po o le mumu i le lanu, ma le tele o foliga tioata. O tioata e mafai ona oʻo i le 13 cm4.

Tala'aga o fa'amatalaga ma fa'ailoga[Teuteu | edit source]

O lona i ai na lipotia mai e Pliny the Elder i le amataga o le 77. O le igoa o le hematite e nono mai le Latina haematites, o ia lava na nono mai le Eleni αἱματίτης, e maua mai le αἷμα o lona uiga o le "toto"5. O le pauta Hematite sa fa'aaogaina foi e fai ma lanu mumu.

Uiga fa'aletino-kemikolo[Teuteu | edit source]

alumohematite: ituaiga mauoa i alumini ma fua fa'atatau: (Fe,Al)2O3 crucilite po o crucite (Thomson 1835): pseudomorphosis o arsenopyrite i hematite po o goethite faamatalaina mai faataitaiga mai Clonmel, County Waterford, Aialani; o foliga fa'asatauro o tioata na musuia ai le igoa14; la'u u'amea specular po'o le u'amea specular po'o le specularite: ituaiga masani masani ma foliga lamolemole, fa'aoga e fai ma fa'ata; e mafua mai i le upu Eleni o lona uiga "Ou te vaai toto'a", o le Latin specere "ia vaai" na maua ai le speculum (fa'ata)15 martite (Breithaupt): pseudomorphoses o le magnetite i le hematite16 u'amea rosa: ituaiga o masaniga e ta'u mai ai le fa'apotopotoga o ni tioata fa'apipi'i e manatua ai foliga o se rosa1

Tala'aga, fa'aogaina o le hematite[Teuteu | edit source]

O le Hematite na faʻaaogaina e avea o se lanu (mumu) mai le Middle Paleolithic, i Aferika ma atonu i Asia ae faʻapea foʻi i Europa (Belvedere site i Maastricht, Netherlands) e o tatou tuaa Homo sapiens. I le Upper Paleolithic na fa'afefiloi ona fa'afefiloi ma le vai pe (sili atu ona seasea) fa'atasi ma suau'u fuala'au ma manu, ma fa'aoga i le papa o puipui e tusi ma vali ai ana ma ana. Sa faatatau foi i mea faitino, atonu e aofia ai lavalava ae faapea foi meafaigaluega ma auupega.

I Aikupito anamua, o le hematite na manatu e iai le mana e faʻamalolo ai faʻamaʻi toto: o lenei minerale e aofia ai le uʻamea e faʻapitoa i le lanu mumu vai ma na talitonu tagata Aikupito e fiafia i le gaosiga o le toto.

Na fa'aaogaina i Anamua - pei o le ta'ita'i (i foliga o le pa'epa'e pa'epa'e, o'ona) - i nisi mea teuteu ("ata, "lipstick" (tuaa o le lipstick) fa'apipi'iina i le pa'u o le hematite" )23, e aofia ai Aferika i Matu24 ma totonu. Aikupito anamua25

Na faʻaaogaina foi le hematite i le au Mayans, mo se faʻataʻitaʻiga i le Pakal mask26.

Ua avea le Hematite ma mea sili ona taua o le uʻamea (mo le gaosiga o le uʻamea, uʻamea, uʻamea).

Talu ai nei lava, o lo'o fa'aaogaina i vai eliina (palapala mamafa, e vili ai, fa'apipi'i po'o le "fasiotia" o vaieli HP/HT (maualuga, maualuga) vaieli aemaise27.

O le Hematite foi e fa'aaogaina mo le fa'amumuina o le mercury gilding28 ma o se patina vai malulu e mafai ai ona matua le sila: e maua ai se foliga lanumoana-uliuli ma maua ai le loloto i luga29.

O vaifofo mumu malulu mo uʻamea e taʻua i nisi taimi o le "hematite" i le jargon a tagata fai uʻamea, faʻatau oloa tuai, ma isi. ae le faia i le hematite. E ala i se seti o faʻamaʻi faʻaitiitia faʻamaʻi, latou te fatuina se leo uʻamea pogisa i luga o le mea e manatua ai le hematite, e taʻua foi o le "paʻu fana" (e faʻatatau i le vevela vevela o paʻu fana), ma le tele o fesuiaiga chromatic e mafai ona faʻalagolago i luga. o le vailaʻau vailaʻau o le vaifofo enaena ma le auala o le faʻaogaina faʻapea foʻi ma isi faʻamaufaʻailoga (vevela, acidity, taimi tali, taimi faʻagogo, numera o peleue, solo pe leai, faʻaogaina o se neutralizer faʻapitoa e puipuia atili ai le pala ...).

Faʻaaogaina o le hematite[Teuteu | edit source]

I aso nei, o le hematite e masani ona faʻaaogaina i foliga o taulima, faʻailoga, asoa poʻo tautaliga.

Lithotherapists faʻaaogaina tele le hematite mo ona aoga faʻapea ma e faigofie i aso nei ona maua lenei maʻa i faleoloa i luga ole laiga faʻapitoa ile lithotherapy.